- Porterstek.
♦ 1,6 kg benfri stek
♦ 1 flaska porter (33 cl)
♦ 1,5 dl kinesisk soja
♦ 1,5 dl outspädd svartvinbärssaft
♦ 6 st svartpepparkorn
♦ 6 st krossade enbär
♦ 2 tsk timjan, torkad
♦ 2 stora vitlöksklyftor
♦ 1 stor lök i klyftor (gul)
♦ 2 st köttbuljongtärningar
Såsen!
♦ 8 dl sky
♦ 5 msk vetemjöl
♦ 2 dl grädde
1. Välj en gryta där köttet kommer ligga lite trångt.
2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägg alla ingredienser i en gryta utom köttet och låt koka upp.
3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 min. Vänd på köttbiten.
4. Stick ner kött-termometern i den tjockaste delen av köttet.
Annars kan du räkna med ca 1,5 h -> temp 70-75 grader.
5. Låt köttet svalna i sitt spad. Minst 30 min, men gärna över natten.
6. Sila ner skyn i en stor kastrull. Rör ner grädde + mjöl och koka i 3-5 min.
Färdigt!
♦ 1 flaska porter (33 cl)
♦ 1,5 dl kinesisk soja
♦ 1,5 dl outspädd svartvinbärssaft
♦ 6 st svartpepparkorn
♦ 6 st krossade enbär
♦ 2 tsk timjan, torkad
♦ 2 stora vitlöksklyftor
♦ 1 stor lök i klyftor (gul)
♦ 2 st köttbuljongtärningar
Såsen!
♦ 8 dl sky
♦ 5 msk vetemjöl
♦ 2 dl grädde
1. Välj en gryta där köttet kommer ligga lite trångt.
2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägg alla ingredienser i en gryta utom köttet och låt koka upp.
3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 min. Vänd på köttbiten.
4. Stick ner kött-termometern i den tjockaste delen av köttet.
Annars kan du räkna med ca 1,5 h -> temp 70-75 grader.
5. Låt köttet svalna i sitt spad. Minst 30 min, men gärna över natten.
6. Sila ner skyn i en stor kastrull. Rör ner grädde + mjöl och koka i 3-5 min.
Färdigt!
Kommentarer
Trackback