- Porterstek.

♦ 1,6 kg benfri stek
1 flaska porter (33 cl)
1,5 dl kinesisk soja
1,5 dl outspädd svartvinbärssaft
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk timjan, torkad
2 stora vitlöksklyftor
1 stor lök i klyftor (gul)
2 st köttbuljongtärningar

Såsen!
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

1. Välj en gryta där köttet kommer ligga lite trångt.
2. Klyfta löken och dela vitlöken. Lägg alla ingredienser i en gryta utom köttet och låt koka upp.
3. Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 min. Vänd på köttbiten.
4. Stick ner kött-termometern i den tjockaste delen av köttet.
Annars kan du räkna med ca 1,5 h -> temp 70-75 grader.
5. Låt köttet svalna i sitt spad. Minst 30 min, men gärna över natten.
6. Sila ner skyn i en stor kastrull. Rör ner grädde + mjöl och koka i 3-5 min.

Färdigt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0