- Sagitalmått..
Vet ni vad sagitalmått är?
Det är mått på hör "hög" eran mage är
när ni ligger ner.
Såhär mäter ni:
Man ligger ner på golvet, lyfter upp benen på en stol,
och mäter hur hög magen är från golvet med hjälp av
en linjal/måttstock.
Kvinnor ska inte vara högre än 20 cm och män ska
inte vara högre än 22 cm.
Visst äre sjukt. Men det lärde vi oss förra veckan..
När man mäter bukfettet runt magen.
Så ska kvinnor inte vara "tjockare" än 80 cm.
Jag kan ju säga att jag behöver banta! :(
Hörs!
Det är mått på hör "hög" eran mage är
när ni ligger ner.
Såhär mäter ni:
Man ligger ner på golvet, lyfter upp benen på en stol,
och mäter hur hög magen är från golvet med hjälp av
en linjal/måttstock.
Kvinnor ska inte vara högre än 20 cm och män ska
inte vara högre än 22 cm.
Visst äre sjukt. Men det lärde vi oss förra veckan..
När man mäter bukfettet runt magen.
Så ska kvinnor inte vara "tjockare" än 80 cm.
Jag kan ju säga att jag behöver banta! :(
Hörs!
- Citat av Nalle Puh.
"Ingen kan vara nere med en ballong"
- Nalle Puh.
- Nalle Puh.
- Jag om några år..
Det här kommer vara jag när jag är 80 år.
Bara så ni vet. Jag ska äga alla ungdomar som
är på gympan.
Bara så ni vet. Jag ska äga alla ungdomar som
är på gympan.
-Citat!
För att visa, att man inte alls blev rädd när man hoppade till,
kan man hoppa upp och ner ett par tre gånger,
liksom för att motionera sig!
Källa: Nalle Puh
kan man hoppa upp och ner ett par tre gånger,
liksom för att motionera sig!
Källa: Nalle Puh
- Bilder.
Jag hade inte så många bilder från Sex ande the city festen, men några..
Men jag hade ingen på mig själv, haha.. Och en hel del blev suddiga för
att jag tog kort utan blixt. :/ Det ska jag inte göra om igen..
- Tacosoppa.
♦ 300 gram köttfärs
♦ 1 st gullök
♦ 1 påse tacokrydda
♦ 1 krm timjan
♦ 4 st potatisar
♦ 1, 25 liter hönsbuljong
Fräs köttfärsen och mosa den så att det inte är några klumpar.
Hacka löken fint, och blanda ner. Smaksätt med timjan och tacokrydda.
Skala potatisarna och tärna dom.
Koka upp buljongen, och koka potatisarna i buljongen tills dom har
blivit mjuka, tar ca 7 min. Blanda ner köttfärsen.
Gör ett sista uppkok innan servering!
♦ 1 st gullök
♦ 1 påse tacokrydda
♦ 1 krm timjan
♦ 4 st potatisar
♦ 1, 25 liter hönsbuljong
Fräs köttfärsen och mosa den så att det inte är några klumpar.
Hacka löken fint, och blanda ner. Smaksätt med timjan och tacokrydda.
Skala potatisarna och tärna dom.
Koka upp buljongen, och koka potatisarna i buljongen tills dom har
blivit mjuka, tar ca 7 min. Blanda ner köttfärsen.
Gör ett sista uppkok innan servering!
- Kycklingpaj.
Pajdeg:
♦ 3 dl mjöl
♦ 100 gram smör
♦ 2 msk kallt vatten
Fyllning:
♦ 4 st kycklingfileér
♦ 15 cm purjolök
♦ 1 msk smör
♦ 0,5 tsk salt
♦ 1 st hackad röd paprika
♦ 2 dl mexican chili creme fraiche
♦ 3 st ägg
♦ 3 dl riven ost
1. Hacka ihop mjöl + smör till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
Kavla ut degen och lägg i formen. Nagga botten.
Ställ den i kylskåp så att den kallnar.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min.
2. Strimla purjolöken. Salta och stek kycklingen.
Tillsätt purjolöken och låt den fräsas med.
Låt svalna något.
3. Tärna paprikan. Blanda kycklingen, purjolöken,
creme fraiche, ägg och hälften av osten.
Fördela resten av osten på pajen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i
30- 40 min.
Serveras med sallad.
♦ 3 dl mjöl
♦ 100 gram smör
♦ 2 msk kallt vatten
Fyllning:
♦ 4 st kycklingfileér
♦ 15 cm purjolök
♦ 1 msk smör
♦ 0,5 tsk salt
♦ 1 st hackad röd paprika
♦ 2 dl mexican chili creme fraiche
♦ 3 st ägg
♦ 3 dl riven ost
1. Hacka ihop mjöl + smör till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
Kavla ut degen och lägg i formen. Nagga botten.
Ställ den i kylskåp så att den kallnar.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min.
2. Strimla purjolöken. Salta och stek kycklingen.
Tillsätt purjolöken och låt den fräsas med.
Låt svalna något.
3. Tärna paprikan. Blanda kycklingen, purjolöken,
creme fraiche, ägg och hälften av osten.
Fördela resten av osten på pajen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i
30- 40 min.
Serveras med sallad.
- Kyckling i limesås.
♦ 4 st tinade kycklingfileér
♦ 0,5 st lime frukt eller 0,25 citron
♦ 1 tsk salt
♦ 1 krm svartpepapr
♦ 1 dl varmt vatten
♦ 1,5 st hönsbuljong
♦ 2 dl creme fraiche
♦ 1 tsk kinesisk soja
♦ 1 msk honung
Skala limen med potatisskalare utan att få med det vita.
Skär skalen i tunna skivor.
skär fileérna i "grytbitar" och stek dem.
Lägg dem sedan i en stekpanna, salt o peppra,
strö över limestrimlorna och droppa lime saft över.
Vispa ihop varmt vatten, buljongtärningen, soja, honung och creme fraiche
och häll över kycklingen. Låt små puttra under lock 5-6 min.
Servera med ris!
♦ 0,5 st lime frukt eller 0,25 citron
♦ 1 tsk salt
♦ 1 krm svartpepapr
♦ 1 dl varmt vatten
♦ 1,5 st hönsbuljong
♦ 2 dl creme fraiche
♦ 1 tsk kinesisk soja
♦ 1 msk honung
Skala limen med potatisskalare utan att få med det vita.
Skär skalen i tunna skivor.
skär fileérna i "grytbitar" och stek dem.
Lägg dem sedan i en stekpanna, salt o peppra,
strö över limestrimlorna och droppa lime saft över.
Vispa ihop varmt vatten, buljongtärningen, soja, honung och creme fraiche
och häll över kycklingen. Låt små puttra under lock 5-6 min.
Servera med ris!
- Fudgekaka!
♦ 300 gram smör
♦ 4,5 dl socker
♦ 3 ägg
♦ 1,5 dl kakao
♦ 6 tsk vaniljsocker
♦ 3 dl mjöl
♦ 1,5 tsk bakpulver
Glasyr.
♦ 2 dl grädde
♦ 2 dl socker
♦ 2 msk sirap
♦ 100 gr mörk blockchoklad
♦ 100 gr smör.
Smält smör, vispa ägg och socker, blanda i resten av ingred.
Bred ut smeten i långpanna på smörat bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i 15-20 min, vänd kakan upp och ner på bakplåtspapper. Låt kallna.
Glasyr: Blanda allt utom smöret i en kastrull(Jag smälte först chokladen i micron).
Låt koka tills allt tjocknar, ca 15 min.
Skär smöret i bitar och rör ner.
Bred glasyren över kakan, frys in!
Som en dröm! Mums..
♦ 4,5 dl socker
♦ 3 ägg
♦ 1,5 dl kakao
♦ 6 tsk vaniljsocker
♦ 3 dl mjöl
♦ 1,5 tsk bakpulver
Glasyr.
♦ 2 dl grädde
♦ 2 dl socker
♦ 2 msk sirap
♦ 100 gr mörk blockchoklad
♦ 100 gr smör.
Smält smör, vispa ägg och socker, blanda i resten av ingred.
Bred ut smeten i långpanna på smörat bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i 15-20 min, vänd kakan upp och ner på bakplåtspapper. Låt kallna.
Glasyr: Blanda allt utom smöret i en kastrull(Jag smälte först chokladen i micron).
Låt koka tills allt tjocknar, ca 15 min.
Skär smöret i bitar och rör ner.
Bred glasyren över kakan, frys in!
Som en dröm! Mums..
- Bakar..
För fulla muggar.
Har gjort stora choklad American muffins.
Så otroligt goda, stoppade ner en choklad bit i varje!
Nu håller jag på att baka non stop kakor.
Sen får det vara bra för idag.
Vi har hur mkt godsaker som helst i frysen.
Det är bara det att varken jag eller Peter
äter särskilt mkt av det längre.. haha..
Ikväll blir det söndagsmys, för imorgon far jag ju.. :(
Hörs!
Har gjort stora choklad American muffins.
Så otroligt goda, stoppade ner en choklad bit i varje!
Nu håller jag på att baka non stop kakor.
Sen får det vara bra för idag.
Vi har hur mkt godsaker som helst i frysen.
Det är bara det att varken jag eller Peter
äter särskilt mkt av det längre.. haha..
Ikväll blir det söndagsmys, för imorgon far jag ju.. :(
Hörs!
- Lasagne.
♦ 1 gul lök
♦ 5 vitlöksklyftor
♦ 3 msk olivolja
♦ 2 burkar krossade tomater á 400 g.
♦ 1 burk passerade tomater á 400 g.
♦ 1 msk torkad oregano
♦ 1 dl färska basilikablad
♦ 600 g nötfärs
♦ salt
♦ svartpeppar
♦ 2 vispade ägg
♦ 400 g ricotta ost (typ philadelpia ost)
♦ 400g färska lasagne plattor
♦ 225g mozzarella ost.
Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna och fräs hälften
av löken och all vitlök i ca 5 min. Tillsätt krossade tomater,
passerade tomater och krydda med oregano blanda väl.
Koka upp o låt sjuda i ca 30 min.
Hacka basilikan och tillsätt hälften av den när 10 min återstår.
Stek upp resten av löken och köttfärsen i en stekpanna,
smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form 35 x 25.
Vispa ihop ägg, ricotta ost och resten av basilikan i en skål.
Smaka av med salt och peppar.
Bred ut ett tunt lager tomatsås i den ugnsfasta formen. Lägg
ett lager lasagneplattor ovanpå. Fördela hälften av nörfärsen
och 1/3 av tomatsåsen på plattorna. Lägg på ett andra lager
med plattor och häll över hälften av ricotta blandningen.
Upprepa med resten av nötfärsen, tomatsåsen, plattorna och
ricottablandningen. Ugnsbaka i 40 min.
Skiva mozzarellan och lägg den på lasagnen.
Gratinera ytterligare 10 min.
Gott Gott!!
♦ 5 vitlöksklyftor
♦ 3 msk olivolja
♦ 2 burkar krossade tomater á 400 g.
♦ 1 burk passerade tomater á 400 g.
♦ 1 msk torkad oregano
♦ 1 dl färska basilikablad
♦ 600 g nötfärs
♦ salt
♦ svartpeppar
♦ 2 vispade ägg
♦ 400 g ricotta ost (typ philadelpia ost)
♦ 400g färska lasagne plattor
♦ 225g mozzarella ost.
Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna och fräs hälften
av löken och all vitlök i ca 5 min. Tillsätt krossade tomater,
passerade tomater och krydda med oregano blanda väl.
Koka upp o låt sjuda i ca 30 min.
Hacka basilikan och tillsätt hälften av den när 10 min återstår.
Stek upp resten av löken och köttfärsen i en stekpanna,
smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form 35 x 25.
Vispa ihop ägg, ricotta ost och resten av basilikan i en skål.
Smaka av med salt och peppar.
Bred ut ett tunt lager tomatsås i den ugnsfasta formen. Lägg
ett lager lasagneplattor ovanpå. Fördela hälften av nörfärsen
och 1/3 av tomatsåsen på plattorna. Lägg på ett andra lager
med plattor och häll över hälften av ricotta blandningen.
Upprepa med resten av nötfärsen, tomatsåsen, plattorna och
ricottablandningen. Ugnsbaka i 40 min.
Skiva mozzarellan och lägg den på lasagnen.
Gratinera ytterligare 10 min.
Gott Gott!!